會員登入 : 密碼 : 新人註冊
Beautyadd
首頁美容討論區購物區美容院優惠報料熱線 美容院最新評語

望子成龍 = 沒有自己?

hunghk1980

新手學妹

望子成龍 = 沒有自己?

今日與一眾舊同事吃晚飯,大家說給孩子供書教學,”四百萬”供養費是一個問題,”時間”更是一個問題.

朋友的同事每天5時45分起床,7時半前必須要把孩子送至學校,8時半前到公司.幸好每天5時半正可以下班,吃過晚飯(外傭預備的),還要陪孩子做家課,十時前全家要睡覺!!!

簡直是”孩子奴”,聽過之後真是不慄!

我們四個女生,有兩個結了婚.只有一個女生生一個孩子,另一個未生想生,另外兩個(其中一個是我)覺得這種生活簡直不是人過的.

終於明白為何香港的出生率一直都維持低水平0.9x(低於一)  

moon2

中級會員

引用:
原帖由 hunghk1980 於 2007-12-15 00:04 發表
今日與一眾舊同事吃晚飯,大家說給孩子供書教學,”四百萬”供養費是一個問題,”時間”更是一個問題.

朋友的同事每天5時45分起床,7時半前必須要把孩子送至學校,8時半前到公司.幸好每天5時半正可以下班,吃過晚飯(外傭預備的),還要陪孩子 ...
簡直是一個大project, 不生為妙的啦...
”中性膚質的工作狂!”
”日出而作,日入又作-長期睡不夠的月光光!”

亞比比

中級會員

人生總要得個平衡!!
我既幫手好多都結左婚, 她們當然以家庭為重.
有時都覺得她們在日間工作時很累(例如小朋友考試過後), 但我都會體諒一下. (尤其是發現她們對小孩的事比公事更上心的時候!!)

鴨蛋

新手學妹

養一個小孩已經是一個很大的 project , 要教一個小孩更是一個 super project ,為了小孩子 , 我朋友在家中不看中文電視 , 只看明珠台 , 因為怕小孩學壞 , 又要上什麼興趣班 , 又要儲蓄定一筆錢比細路讀書, 真係做人父母辛苦 , 現在終於知道父母多偉大.

亞比比

中級會員

睇英文台好ah, 我一早放棄左香港的中文台,只睇英文同普通話台!!!

Just kidding!!

當然,揍一隻化骨龍唔止係你睇咩電視咁簡單啦.有時,你太保護佢又唔係,俾曬世界上既黑暗野俾佢知又唔係,我公司班姐姐不知幾痛苦!

鴨蛋,你結左婚未,會唔會生隻鴨仔?

hunghk1980

新手學妹

引用:
原帖由 鴨蛋 於 2007-12-17 23:40 發表
養一個小孩已經是一個很大的 project , 要教一個小孩更是一個 super project ,為了小孩子 , 我朋友在家中不看中文電視 , 只看明珠台 , 因為怕小孩學壞 , 又要上什麼興趣班 , 又要儲蓄定一筆錢比細路讀書, 真係做人父 ...
一定要有很大犧牲,十八年呀(可能更長的時間),真的要想清楚.

南風瑾

中級會員

有人話,沒有小孩子的人永遠都唔會知道有小孩子的人的歡樂.

油性暗瘡皮膚!!悉心照料後已有"起色”,大家不妨交換一下心得吧!!

hellokitty

中級會員

引用:
原帖由 hunghk1980 於 2007-12-15 00:04 發表

朋友的同事每天5時45分起床,7時半前必須要把孩子送至學校,8時半前到公司.幸好每天5時半正可以下班,吃過晚飯(外傭預備的),還要陪孩子 ...
我仲未想過同 Daniel 生個 Daniel 仔,或者係 kitty 女啊.
我好想同 daniel 有多啲二人世界.
****** 愛死我的 Daniel *******

柯南

一星會員

好多人話又要單身,又要唔生,最後都會失守,
放長雙眼睇睇啦,sis

moon2

中級會員

引用:
原帖由 柯南 於 2007-12-22 12:08 發表
好多人話又要單身,又要唔生,最後都會失守,
放長雙眼睇睇啦,sis
我都係咁話,
今晚個party,有朋友會帶個極品來我屋企,
快d 祝我好運啦, sis
”中性膚質的工作狂!”
”日出而作,日入又作-長期睡不夠的月光光!”

Processed in 0.049784 second(s), 9 queries{if 0}, Gzip enabled.